Църквата

Християнската религия още от древни времена е пуснала дълбоки корени в нашето селище.

След разпъването на Исус Христос на кръста, учениците му тръгват по всички краища на света, за да разпространяват христовата вяра. През нашите земи минава Андрей Първозвани и основава тук в средата на І в. от н.е. Християнска община. От този период в Обзор са намеренти и запазени два уникални експоната:

  • шестораменен патриаршески кръст, т.нар. древноегипетски символ на живота Анх /с експертиза от Британския музей/, който е най-старият намерен християнски символ в цяла Европа
  • тухла със стилизовано изображение на риба, датираща от същия период. До средата на ІVв. рибата е символ на християнството.

През 2004 година храм “св. Йоан Предтеча” е изцяло реставриран, а от 2010г. със средства на църквата и с помощта на дарители започна изографисването му.

Първомайска поляна

Тези, които предпочитат  планината и са решили да избягат от горещините, шума и суетата на морското курортно селище, могат да се насладят на прекрасната природа в местността „Първомайска поляна”, намираща се в северозападните покрайнини на град Обзор.

По асфалтиран път може да се стигне пеша или с автомобил до местността „Габъра”, откъдето ще затаите дъх пред открилата се величествена панорамна гледка към града.

Оттук се тръгва пеша по пътека, обградена с девствена растителност и свеж прохладен въздух с мирис на бор. След 200м. вдясно има разклонение от пътеката, по което, ако поемете, ще стигнете до местността „Аязмото”, където сред туристически заслон с обезопасено огнище и маса, и чешма с прохладна изворна лекувита минерална вода може да поседнете и да отдъхнете, и да се потопите в чудно безгрижие и безметежност, което само планината може да подари.

Първомайската поляна се намира на 300м. по-нататък. Тя е с обща площ приблизително 2 дка и средна надморска височина 65м. На Първомайската поляна също има извор с минерална вода.

Встрани от поляната, по тясна пътечка, се стига до красив планински водопад. Заставайки край водопада, невъзможно е човек да остане безразличен към великолепната гледка. Падащата от височина 10м. вода се разбива в скалистото легло на рекичката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. Несъмнено през летния сезон най-атрактивно и разхлаждащо ще ви подейства спускането до самия водопад.

Гръдът предлага на своите гости разнообразни възможности за настаняване – кокетни семейни къщи за гости, еднозвездни, двузвездни, тризвездни и четиризвездни хотели, огромни луксозни хотелски комплекси, готови да задоволят нуждите и на най-претенциозните си гости.